Једна од најстаријих библиотека у Србији, основана као Читаоница Кожетинска, Народна библиотека у Александровцу, обележила је 150 година постојања и рада.

Поздрављајући присутне званице, директорка библиотеке Маријана Цветковић, осврнула се на кратак историјат ове установе културе, истичући да је због епидемиолошких околности обележавање Дана библиотеке скромно, али да ће цела година кроз разне садржаје бити посвећена овом значајном јубилеју.

Директорка Цветковић се овом приликом захвалила локалној самоуправи на помоћи и подршци у раду, и уручила захвалнице председнику општине др Мирку Михајловићу и председнику СО Славољубу Миљковићу.

-Обележавање 150 година Народне библиотеке за једну малу средину као што је наша је од изузетног значаја. С обзиром на чињеницу да је ово дванаеста библиотека у Србији по старини, то је показатељ да су грађани увек били привржени науци, култури и читалаштву, рекао је, између осталог, др Мирко Михајловић, председник општине. Надам се да ћемо успети да уведемо дигиталну читаоницу, и да ћемо овај простор још више оплеменити, истакао је председник Михајловић.

Активности библиотеке подржале су и јавне установе, школе, вртић и чланови библиотеке.Такође, сваке године завидан књишки фонд допуњују и грађани који поклањају известан број књига, међу којима су и нова издања.

Овом приликом читаоцима, који су били најактивнији у 2021.години, уручене су захвалнице и књиге: Јелени Милојевић, Даници Јакшић, Војину Радовановићу, Надици Ристић, Зорици Арсић, Тијани Миловановић, Мини Марић, Ђорђу Живковићу, Александру Анђелковићу и Тањи Бежановић.