Народна билиотека Александровац у свом саставу има више одељења и читаоницу.
Пружа подршку индивидуалном образовању и формалном образовању на свим нивоима, подстиче креативност код деце и младих, повећава свест о локалном и националном културном наслеђу, обезбеђује слободан приступ информацијама за све грађане, доприноси развијању читалачких навика, квалитетном коришћењу слободног времена.

18. јануар давне 1872. године отворена је прва читаоница у Кожетину,најстарија културна установа у нашем крају, а 12 читаоница у Србији.

Овај датум прослављамо као дан Народне библиотеке Александровац у друштву добрих пријатеља,љубитеља књига и писане речи.

У  Извешћу  читаонице Кожетинске од 29. децембра 1874 год. стоји да Народна библиотека Александровац има 25 чланова, које редовни које помажући, да сваки члан редовно плаћа по 40 гроша годишње а помажући колико који хоће,да има 33 разних комада књига  и да прима 5 листова.

Читаоница кожетинска творевина је интелектуалног слоја који је увидео потребу за већим описмењавањем становништва.Мало је установа у Србији,поготово у малој вароши као што је Александровац који се може похвалити да траје у континуитету скоро век ипо.

Библиотека је до сад више пута мењала локацију да би се коначно уселила у простор у коме и сада ради,тачније од 1974. године када је завршен Дом културе.

Данас  Народна библиотека Александровац једна је од најзначајнијих културних и образовних устаанова која пружа  својим читаоцима  избор од око 70 000 наслова како домаће тако и стране литературе са преко 1000 читалаца.

За свој рад библиотека је добила низ признања од којих издвајамо награду „Милорад Панић Суреп“ као највеће признање из област библиотекарства и плакету Скупштине општине Александровац за ширење културе у општини.

Дружили смо се са најмлађима и најстаријима,са пољопривредницима и научним радницима,са талентима и почетницима,проналазили смо потребну књигу и информацију.

Примарна делатност Народне библиотеке Александровац је прикупљање, обрада, чување и давање на коришћење библиотечко-информационе грађе. Библиотека је једна од водећих носиоца највећег броја дешавања из области културе у граду и општини Александровац. Организатор је многобројних програма као што су књижевне вечери, промоције, изложбе, предавања, литерарни конкурси, изложбе, трибине, музичко сценски наступи и разне друге манифестације. Народна библиотека годишње упише од 600 до 800 чланова, а дневна фреквенција је од 30 до 60 корисника. Радници Народне библиотеке Александровац сваке године учествују на стручно научним скуповима. Рад одељења је организован преко: позајмног и дечјег са читаоницом. Библиотечко одељење је компјутеризовано. Народна библиотека Александровац је од 2018. године започела електронску обраду – унос података у COBISS базу.

Народна библиотека Александровац је место отвореног срца где сви корисници и сарадници врло радо долазе у потрази за новим сазнањима. Она је културна оаза за све житеље наше општине. Наставиће да обавља своју делатност према својим могућностима јер ужива велики углед, а стекла га је мукотрпним и марљивим радом.

Радно време библиотеке је сваког радног дана од 7 до 17 часова, суботом од 8 до 12часова.